Sprotnim obvestilom o vseh novostih na Mojstru prevodov lahko sledite tu:
Sledi nam na Twitterju!
Poznate kotiček za filmske »haklce«, težavice in zagate, nasvete in predloge?
Včlanite se v skupino slovenskih prevajalcev, oglejte pa si tudi Forum prevajalcev.
 

Moje mnenje na naslednje odkritje:

POPtv

Razočarane gospodinje, 14. december 2009

izvirnik

Thanksgiving Day

prevod

Žetveni praznik

razlaga

Prevod sicer ni napačen (sodeč po elektronskem slovarju), zdi pa se mi nenavaden in redko rabljen. Kaj je narobe z zahvalnim dnevom? Na Googlu ima 24.000 zadetkov, v nasprotju z 19 zadetki za žetveni praznik. Pa še 3 znake manj prostora zavzame. ;) (Tanja)

vprašanje

Zakaj pa ne praznik žetve? (Igor Tratnik)

mnenje

Zahvalni dan me zelo spominja na sbh prevod dan zahvalnosti, ki je bil v časih pred googlom prevladujoč izraz za thanksgiving. Žetveni praznik ( tudi praznik žetve, hvala ) mi je preprosto lepši in bolj »naš«. Nisem se zavedala, da lahko koga zbode, vendar ga bom še naprej uporabljala. (Danica)

mnenje

»Naši« – a tudi nekateri nenaši – imamo zahvalno nedeljo prvo nedeljo v novembru po vseh svetih. Toliko glede »naš«. »Preprosto lepši« pa tu ne more biti prevajalsko merilo. (mvp)

odgovor

Ameriški praznik danes nima kaj dosti zveze z žetvijo, ne po imenu in ne (več) po vsebini, zato ni nobene potrebe, da jo zraven tlačimo v slovenščini. Če je nekaj podobno srbskohrvaškemu izrazu, še ni narobe, imamo pač podoben jezik – kar spomnite se, kako se delamo norca iz hrvaških izumov, ki so nastali samo zato, da so drugačni od srbskih besed. Zahvaliti se je čisto pravilna slovenska beseda, zahvala tudi, prav tako pridevnik zahvalen (zahvalna nedelja je že omenjena zgoraj) – popolnoma napačen je le, kadar naj bi pomenil hvaležen. (Igor P.)

odgovor

Resda piše na Wikipediji, da je to žetveni praznik. Ampak ji ni treba vsega verjeti. Zahvalni dan je praznik, ko ljudje pokažejo veselje in se zahvalijo za vse dobro v življenju. Nekdo si je še spotoma omislil purana, ker mu je teknil. In našel še priročno razlago. (Klemen Jeler)


Moje mnenje: 
Moje ime in priimek: 
Moj e-naslov: 
Želim ostati anonimen(a): da ne
Če želite ostati anonimni, bomo ob prispevku objavili le začetnici vašega imena in priimka. Kljub temu vas prosimo, da tudi v tem primeru vpišete svoje ime in priimek ter elektronski naslov. Hvala.

© 1997–2011 MojsteR
Oblikovanje: IK design
Gosti: (T)Media