Sprotnim obvestilom o vseh novostih na Mojstru prevodov lahko sledite tu:
Sledi nam na Twitterju!
Poznate kotiček za filmske »haklce«, težavice in zagate, nasvete in predloge?
Včlanite se v skupino slovenskih prevajalcev, oglejte pa si tudi Forum prevajalcev.
 

Moje mnenje na naslednje odkritje:

Viasat History

Skrivnost nacističnega vojaškega stroja, 29. 11. 2022 ob 13.35

izvirnik

high velocity antitank gun

razlaga

Že v več oddajah tega kanala se je high velocity antitank gun prevajal v hitrostrelni top.
Google sicer high velocity gun prevaja kot hitrostrelna puška, v oddajah pa hitrostrelni top. Slovenščina ne srbščina nimata ustreznega izraza, uporabno je protitankovski ali protiletalski, ustrezno je tudi dolgocevni top kalibra 50 mm in več. Topovi high velocity gun imajo na ustju cevi veliko hitrost, 700 m/s in več, ter položno, skoraj ravno balistično krivuljo.
Hitrostrelni topovi kalibra 50 mm in več se od svojih predhodnikov ločijo s hidravličnim amortizerjem, ki obdrži top na mestu, namesto kolenastega zaklepa z bradavicami imajo večinoma blok zaklep, ki po strelu izvrže tulec, napne udarno iglo in po vložitvi granate v ležišče to zapre. Granato lahko aktivira takoj po zaprtju zaklepa ali ročno sprožitvijo. Če mu dodajo še polnilno napravo, postane polavtomatski top. Avtomatski topovi se premikajo po elektronskih podatkih iz nadzora ognja, danes samo na vojnih ladjah v času II. sv. vojne in do uvedbe protiletalskih raket tudi v protiletalski obrambi. (pepe)


Moje mnenje: 
Moje ime in priimek: 
Moj e-naslov: 
Želim ostati anonimen(a): da ne
Če želite ostati anonimni, bomo ob prispevku objavili le začetnici vašega imena in priimka. Kljub temu vas prosimo, da tudi v tem primeru vpišete svoje ime in priimek ter elektronski naslov. Hvala.

© 1997–2011 MojsteR
Oblikovanje: IK design
Gosti: (T)Media