Sprotnim obvestilom o vseh novostih na Mojstru prevodov lahko sledite tu:
Sledi nam na Twitterju!
Poznate kotiček za filmske »haklce«, težavice in zagate, nasvete in predloge?
Včlanite se v skupino slovenskih prevajalcev, oglejte pa si tudi Forum prevajalcev.
 

Odgovor na pismo:

Pozdravljeni!

Sploh ne vem, kje (in kako) bi začel, pa vendar ... Najprej bi rad pohvalil tole stran, predvsem njeno tematiko. Tudi sam namreč gledam televizijo in opažam, da se prevajalci motijo, ziroma niso korektni (prevodi števil, kontakne oddaje, ki jih gledajo v ZDA, postanejo razni Zoomi ...). Sicer domnevam, da poskušajo s takimi prevodi približati filme, oddaje slovenskemu občinstvu, vendar ... No ja, v vsako podrobnost se res ne moremo zapičiti, kakor se marsikakšen prispevek. Sam dostikrat gledam televizijo bolj površno in ni možnosti, da bi opazil kakšno izmed napak. Gledam pa tudi DVD-je, kjer imam vklopljene podnapise (po pravici povedano, sploh ne morem gledati filmov, ki nimajo podnapisov). In opažam, da se tudi tu podnapisi (angleški!) dostikrat ne ujemajo z govorjeno besedo. Malo pač spremenijo konec stavka, kakšno frazo, izpustijo besedo ali dve. Sicer ne vem, kje tiči odgovor (mogoče v številu znakov na sekundo, kakor sem zasledil v enem izmed prispevkov), vendar pa prevajalca ni mogoče kriviti. :) Tako, da je včasih dobro zamižati na oko ali dve.

Popravil bi tudi Uroša (6. januar 2001): »Svoj izdelek lahko nato pošljete nazaj, tako da bomo lahko vsi lastniki DVD-jev (na katerih, mimogrede omenim, sploh ni slovenskih podnapisov) ...« DVD-ji s slovenskimi podnapisi so izšli. Sam vem za filme The 13th Warrior, The Hurricane, The Insider, Runaway Bride, Deuce Bigalow: Male Gigolo. Sam prisegam na regijo 1, tako da jih še nisem pogledal ...

Ker pa ne moremo samo kritizirati, bi rad pohvalil Aleša Bergerja za njegove odlične prevode Asterixa v slovenščino. Keep on the good work! Pa tudi kakšnega novega dela se ne bi branil. Tako sem primoran brati originale s slovarjem v roki ... Pozdravljam pa tudi vse druge! 'Mejte se fajn, glejte televizijo, pa sem ter tja zamižite na kakšno oko.

Lep pozdrav,
Sašo


Vaš odgovor:
Vaše ime in priimek: 
Vaš e-naslov: 

© 1997–2011 MojsteR
Oblikovanje: IK design
Gosti: (T)Media